Foredrag i kolben

Denne våren kan vi by på spennende foredrag i kolben

Peder Kjøs og Sissel Gran. Kjærlighetens dilemma

I løpet av de siste årene har Peder Kjøs blitt et av de ledende ansiktene innen psykologi og terapi i Norge. Som vertskap og terapeut på det anerkjente showet «Jeg mot meg» på NRK1 og gjennom sin podcast «Hos Peder». Sissel Gran er psykologspesialist, forfatter og kjent fra podkasten «Kjærlighetspodden» som hun har sammen med kollega Catrin Sagen. Nå kommer de til Kolben for å samtale om Tinder generasjonen, og søken etter kjærlighet. For hva skjer når suget etter den rette møter bindingsangsten. Og finnes det løsninger?

Håvard Tjora: Blanke Ark

Hva er konsekvensene av å ikke få til det som er forventet av deg? Håvard Tjora er kjent for de fleste som superlæreren som hjelper skoletrøtt ungdom på TV. Hans mål er å motivere til læring, gjøre prosessen mindre avskrekkende – og ikke minst mindre vanskelig. I Blanke Ark deler Håvard av erfaring og råd om hva som kan bli gjort på et personlig nivå av elever, foreldre og lærere. Du får innsikt i hva som er viktig motivasjon for å lære og prestere, kjennetegn på elever som sliter og viktigheten av å normalisere det å streve på skolen. Tjora forteller om ulike måter han har jobbet med elever på, læringsstiler og de forskjellige intelligenstypene. Hvordan vi kan spille på de forskjellige egenskapene til folk for å hente ut potensiale i alle - uansett utgangspunkt? Blanke Ark er et positivt og optimistisk foredrag om hva vi kan få til. Tjora byr på nye tanker rundt intelligens og forskjellige egenskaper, som mange vil kunne kjenne seg igjen i. Foredraget vil inspirere deg enten du har barn i skolen, eller er pedagoger, tidligere elever, fremtidig forelder, besteforelder, eller en som lærer til eller lærer av andre.

Ole Petter Hjelle: Sterk hjerne

Tenk deg at det eksisterte en enkel, bivirkningsfri behandling som gjorde at du ville leve et lengre og bedre liv. En behandling som reduserte risikoen for hjerteinfarkt, diabetes, kreft, depresjon og demens. Den ville i tillegg gi deg bedre hukommelse, bedre stressmestring, øke kreativiteten din og sannsynligvis gjøre deg mer intelligent. Dette høres for godt ut til å være sant. Men, denne behandlingen finnes, og vi har kjent til den i tusenvis av år; nemlig fysisk aktivitet. I tillegg til å være lege, hjerneforsker, fallskjermhopper, bestselgende forfatter og tidligere toppidrettsutøver er Ole Petter Hjelle en prisbelønnet formidler, og vant blant annet Morgenbladets «fantastiske formidlere» i 2016. Her er noe av det juryen sa om Ole Petter: «Her dreier det seg om en mann som kan kommunisere! Ole Petter Hjelle er åpenbart en helt eksepsjonell foreleser med magiske formidlingsevner.»

Olav Brekke Mathisen: Den jævla arven

Brekke Mathisen har tidligere skrevet den bestselgende boken «Den Jævla Naboen», sammen med Ronny Berg. Nå er han aktuell med oppfølgeren, den mye omtalte «Den Jævla Arven». I arbeidet med boken har Olav møtt noen av Norges bitreste mennesker. I foredraget får du høre hvorfor vestkantjenta Christine byttet etternavn fra Tybring-Gjedde til Tybring-Torsk, og hvordan et arveoppgjør gjorde at Geir Loe Winsrygg endte opp med 140 kilo cyanid og bekymrede blikk fra PST.

Du får vite hvorfor telemarksbunader kan sette fyr på arvekrangler, og hvilke politiske partipreferanser mennesker som reagerer sterkest i slike konflikter har. Du får også høre hva som fikk rederdatteren Amelia Riis til å holde ut mer enn tretti år i retten, og den hittil ukjente historien om da Veronica Orderud mistet hodet og begynte å skrike i morens arveoppgjør. I tillegg forklarer noen av Norges ledende forskere, professorer og filosofer hvorfor arv ser ut til å bringe frem det verste i oss. 

 

Disse og mange flere finner du under vårens program

Publisert
07. februar 2020
Skrevet av